Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt simpel gezegd als een omgekeerde koelkast. De pomp onttrekt warmte (energie) uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Vervolgens wordt deze omgezet naar een bruikbaar niveau en vrijgegeven aan de gekoppelde systemen in huis, zoals het verwarmingssysteem.

Duurzaamheid

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief om uw huis te verwarmen. Het systeem werkt op elektriciteit. Er hoeft dus geen gebruik te worden gemaakt van gas. En dat is niet alleen goed nieuws voor uw portemonnee, maar ook voor de aarde. Elektriciteit heeft immers de potentie om duurzaam opgewekt te worden. Dat kunt u ook zelf doen door bijvoorbeeld de aanleg van zonnepanelen.

Energie-efficiëntie van de warmtepomp

De switch van elektriciteit naar gas betekent ook een besparing op CO2-emissies; van wel 25% bij hybride tot wel 55% bij de overstap naar volledig elektrisch. Vergeleken met een hr-ketel op gas is uw CO2-uitstoot door verwarming en warm water dus veel lager. Daarnaast werkt een warmtepomp energie-efficiënt; hij levert meer energie op dat dat hij verbruikt. Zo maakt een warmtepomp van 1 kWh stroom wel 3 tot 5 kWh warmte.

Huis verwarmen

De energie efficiënte warmtepomp haalt dus warmte uit de lucht en zet die af naar een gekoppeld verwarmingssysteem. De pomp maakt het water in het systeem meestal tussen de 35 en 55 graden. De warmtepomp werkt dus met lagere temperaturen dan uw traditionele cv-ketel, die staat afgesteld op een watertemperatuur tussen de 60 en 80 graden. Het is dus belangrijk dat het vermogen van uw afgiftesysteem, uw wand- of vloerradiatoren voldoende is om ook met lage temperaturen te verwarmen. Onze installatie-expert kijkt graag met u mee voor de mogelijkheden in uw woning.

verwarmen met een warmtepomp

Verschillende warmtepompen

Er zijn verschillende typen warmtepompen op de markt. Zo zijn er warmtepompen die hun energie halen uit de bodem en uit (grond)water. De meest geïnstalleerde warmtepomp in Nederland is de pomp die warmte uit de lucht haalt. Deze zijn er in twee versies: de volledig elektrische (all-electric) en de hybride warmtepomp. De laatste werkt samen met uw bestaande cv-ketel. Wanneer u kiest voor hybride is er overigens de mogelijkheid om makkelijk om te schakelen. Onze hybride warmtepomp is electric-ready.

all electrichybride (electric ready)
ruimte nodig voor warmwatervatbestaande cv-ketel
aanpassing aan huis: redelijk groot (behalve bij nieuwbouw)aanpassing aan huis: klein
lage temperatuur verwarming aanwezigaansluiting op bestaande cv-systeem
volledig geïsoleerd huisredelijk geïsoleerd huis
volledig van het gas afveel minder gas verbruik met mogelijkheid tot ombouw naar all-electric
zorgt ook voor warm watercv-ketel zorgt voor warm water

Binnen- en buitendeel warmtepomp

Een warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. Het buitendeel wordt buiten het huis geplaatst. Dat kan op de begane grond zijn, maar ook op een afdak, erker of aan de muur. Samen met u bepalen we de beste locatie voor de buitenunit. Deze unit staat via buizen in contact met de binnenunit. Deze wordt vaak naast de cv-ketel (hybride) of in plaats van de cv-ketel (all-electric) geplaatst.

Kiezen voor kwaliteit

Bij Coldtec geloven we in de bewezen kwaliteit van Mitsubishi Electric. Dat merken we niet alleen bij de installatie, maar ook bij het gebruik. Door de kwaliteit van de materialen en de innovatieve technieken, werkt de warmtepomp van Mitsubishi Electric langer, efficiënter en dus op lange termijn goedkoper dan een B-merk alternatief.