Geluidsniveau (hybride) warmtepomp

Het is een vraag die wij bij Coldtec regelmatig krijgen: wat is het geluidsniveau, of eigenlijk, hoeveel overlast geeft een warmtepomp? Door berichtgeving in de media over boze buren, diepe bromtonen en lage zoemgeluiden, is dit een te verwachten vraag. De moderne kwalitatieve warmtepomp maakt echter weinig tot bijna geen geluid.

Welk merk en geluidsniveau?

Coldtec levert warmtepompen van het merk Mitsubishi Electric Ecodan. Door jarenlange innovaties en technische verbeteringen is dit merk er in geslaagd binnen- en buitenunits te ontwikkelen met een zeer laag geluidsniveau. En dit is voor beiden units van belang. Hierdoor heeft u binnen geen hinder van geluid, maar is ook de buitenunit bijzonder stil, zeker in vergelijk met andere merken.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Onze warmtepompen maken een geluid van rond de 60 dB. Dat wil zeggen, de buitenunits. De binnenunits zitten mooi rond de 23 dB. Het geluid van de buitenunits is dus net zo hard als dat van kwakende kikkers en minder hard als uw deurbel. Overigens is 60 dB het maximale geluid wat uw buitenunit maakt, wanneer hij op volle toeren draait. En dat doet de efficiënte buitenunit niet frequent. Veel vaker zal de buitenunit stil zijn of een heel zacht geluid produceren wat wegvalt in het omgevingsgeluid.

GeluidsbronGeluidsniveau
Ruisen van boomblaadjes20 dB
Airco’s van Coldtec20 dB
Warmtepompen van Coldtec – binnen23 dB
Kwakende kikkers60 dB
Warmtepompen van Coldtec – buiten60 dB
Deurbel80 dB
Föhn85 dB
Stofzuiger90 dB
SnurkenTussen 80 en 110 dB
Kettingzaag105 dB

Hoe wordt geluid geproduceerd door de warmtepomp?

Twee onderdelen in de warmtepomp zijn verantwoordelijk voor het geluid van uw buitenunit: de ventilator en de compressor. Wanneer deze beiden op volle toeren draaien, kunt u geluid waarnemen. De buitentemperatuur speelt hierbij dus ook een rol. Bij een hogere buitentemperatuur, dus bij lekker weer, hoeven de onderdelen minder intensief te draaien, met dus minder geluid tot gevolg.

Verschil geluidsniveau tussen all-electric en hybride

Er is een geluidsverschil tussen all-electric en hybride warmtepompen. De eerste staat immers altijd aan, terwijl de tweede bij lage buitentemperaturen, dus juist als de installatie op vol vermogen moet draaien, overschakelt naar uw cv-ketel.

De juiste locatie kiezen

Wij besteden veel aandacht aan het kiezen van de juiste locatie voor uw units. Geluid speelt hierbij zeker een rol. Want hoewel onze buitenunits tot de stilste uit de markt behoren, proberen wij elk hoorbaar geluid te voorkomen. Ook minimaliseren wij hinder die kan optreden door trillingen. Wij doen dit door het aanbrengen van een dempende onderlaag.