Rendement en COP van onze warmtepompen

Een warmtepomp is een ontzettend energie-efficiënt apparaat . Dat wil zeggen dat de installatie veel meer warmte en dus vermogen afgeeft dan dat hij energie en dus vermogen kost. Het rendement van een all-electric of hybride warmtepomp is dus erg hoog.

Wat is COP?

COP staat voor Coëfficiënt Of Performance en is het berekende prestatiecoëfficiënt om het rendement van een warmtepomp uit te drukken. Het wordt berekent door de geleverde energie te delen door de verbruikte energie. Als voorbeeld: een warmtepomp van Mitsubishi Electric levert 4 kWh aan warmte op en heeft om die warmte op te wekken 1 kWh aan elektriciteit nodig. De warmtepomp heeft dan een COP van 4. En dat is toch een flink verschil met de gemiddelde cv-ketel die een COP van rond de 1 heeft.

COP en energie

Doordat de warmtepomp bijzonder energie-efficiënt is, verbruikt de installatie dus ook weinig elektriciteit. Dit komt omdat de pomp maar een klein beetje elektriciteit nodig heeft om te kunnen draaien: de warmte haalt hij immers uit de buitenlucht dankzij het koudemiddel in de installatie. Een warmtepomp is dus zeer energiezuinig. En dit merkt u op uw energierekening.

Wat is SCOP?

Het SCOP staat voor Seasonal Coefficient of Performance en geeft het seizoensgebonden rendement. Bij zowel de all-electric warmtepomp als de hybride variant wordt immers warmte uit de buitenlucht onttrokken. De buitentemperatuur heeft dus invloed op het rendement van de warmtepomp. Zo is de SCOP van onze warmtepompen aanzienlijk bij normale buitentemperaturen, maar loopt hij iets terug bij extreme kou. Dit omdat de warmtepomp meer moeite moet doen om warmte uit de lucht te onttrekken. De SCOP, het seizoensgebonden rendement is waarop de energieklasse van uw warmtepomp wordt bepaald. Hoe hoger het SCOP, hoe hoger de energieklasse. Coldtec levert warmtepompen met een energieklassen van A+, A++ en A+++.

Verschil Hybride en all-electric

Coldtec biedt warmtepompen van A-kwaliteit. Daarmee bent u altijd verzekerd van een hoge COP en daarmee dus van een energiezuinige installatie. Wilt u een overzicht van de COP waarden van de door ons geboden oplossingen, kijk dan op onze vergelijkpagina.

COp warmtepomp berekenen

Samengevat

  • Een hoger COP is een hoger rendement
  • Hoe hoger de COP hoe energiezuiniger
  • Hoe hoger de SCOP, hoe hoger het energielabel