De vier functies van een airco

Bij airconditioning wordt vaak als eerste gedacht aan koelen als een van de belangrijkste functies. Maar uw airco kan uw woonklimaat en wooncomfort ook vergroten door de drie andere functies. Zo kan de airco naast koelen, de ruimte ook verwarmen. En beschikken al onze modellen over een speciale ontvochtigings-modus en ventilatiestand.

Koelen

Ruimtes in huis koelen. Niet alleen prettig op warme dagen, maar ook voor klamme nachten. Warme slaapkamers, zolders en werkkamers zijn voor veel mensen de reden om een airco aan te schaffen. We concentreren ons beter en slapen lekkerder wanneer het niet te warm is in een ruimte. Wat die prettige temperatuur is, verschilt van mens tot mens. Experts raden echter een slaaptemperatuur van 18°C aan. Daarnaast ben je volgens hen het meest productief als het niet warmer is dan 22°C op je werkkamer. Met name in de zomermaanden biedt de koelmodus van uw airco hierbij uitkomst.

Verwarmen

Al onze airco’s kunnen uw huis ook verwarmen. Onze klanten maken veelvuldig gebruik van deze verwarmingsmodus. Niet alleen verwarmt uw airco binnen korte tijd een ruimte. het kan ook zeer voordelig zijn om alleen de ruimten te verwarmen waar u zich bevindt. Dit zogenaamde decentraal verwarmen kan, ook omdat hiervoor geen gas gebruikt, een aanzienlijke besparing opleveren op uw energierekening.

Ventileren

Naast koelen, verwarmen en ontvochtigen kan de airco ook op ventilatiestand worden gezet. In deze stand wordt de lucht niet gekoeld of verwarmt maar enkel in de ruimte verplaatst. U kunt hierbij zelf de ventilatiestand en het vermogen inregelen, naar wat u als prettig ervaart. Bijkomend voordeel is dat de lucht wordt gefilterd waardoor vervuiling en stof niet binnendringen in uw huis. Het is zelfs mogelijk een extra filter op uw airco te plaatsen wat pollen en virussen uit de lucht wegfiltert. U airco heeft dan de extra functie van een goede lichtreiniger.

Ontvochtigen

De speciale ontvochtigingsmodus van de airco wordt gebruikt om de luchtvochtigheid in de ruimte te verlagen. Het in de lucht aanwezige vocht condenseert in de binnenunit en wordt naar buiten afgevoerd. Dit gebeurd ook in de koelmodus, maar nu met minder luchtverplaatsing, zodat deze modus ook kan worden gebruikt wanneer de ruimte niet gekoeld hoeft te worden.