Misverstanden warmtepomp

De warmtepomp is veel in het nieuws. Daarnaast circuleren er nogal wat verhalen over de warmtepomp, die niet altijd even betrouwbaar zijn. Hoe zit het nu echt? We bespreken de grootste misverstanden over de warmtepomp.

Voldoende warm water?

Een vraag die we vaak horen is of er wel voldoende warm water is om met het hele gezin te douchen. De hoog rendement all-electric warmtepompen die Coldtec levert, zijn er in verschillende modellen. Afhankelijk van uw wensen en gezinssamenstelling, kunnen wij u adviseren over de juiste inhoud van uw tapwaterboiler en het benodigde vermogen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen kan douchen en er daarna ook nog voldoende warm water overblijft voor een afwas. Meer over de prestaties van onze warmtepompen leest u hier.

Geluidsniveau

De warmtepompen die Coldtec levert behoren tot de stilste uit de markt. Waar u dan aan moet denken? Onze buitenunits produceren, wanneer ze op vol vermogen draaien, net zoveel als het geluid van een elektrische tandenborstel. Aangezien ze meestal niet op vol vermogen draaien, is het geluid in de regel minder. De binnenunits is fluisterstil en zult u zo goed als niet horen. Tijdens de installatie besteden we veel aandacht aan de plaatsing van uw units, om elk hoorbaar geluid te voorkomen.

Rendement bij koude dagen

Een van de meest voorkomend misverstanden is dat de warmtepomp uw woning niet comfortabel kan verwarmen wanneer het buiten heel koud is. Hierover kunnen wij kort maar krachtig zijn; de moderne warmtepomp heeft voldoende vermogen om uw woning, zelfs bij extreem weer, comfortabel te verwarmen. Wel is het goed om samen met een van onze adviseurs te kijken naar de beste oplossing voor uw woning. Hierbij kijken we naar de isolatiewaarde van uw huis, uw gezinssamenstelling en uw wensen.

Aanschafprijs warmtepomp

Hier zit een kern van waarheid in: de aanschafprijs van een warmtepomp is immers hoger dan die van een cv-ketel. Wel is het goed om te realiseren dat u subsidie kunt aanvragen op de aanschaf van een warmtepomp. Dat scheelt al snel een groot gedeelte op de prijs. Een met de aanschaf van de warmtepomp verdient u, in tegenstelling tot bij de aanschaf van een cv-ketel, uw investering weer terug.

Ingewikkelde installatie

De installatie van een warmtepomp lijkt wellicht ingewikkeld, maar wanneer u goed bent voorgelicht, zult u zien dat dit meevalt. Onze vakprofessionals hebben veel ervaring met het installeren van warmtepompen in allerlei woningen in Nederland. Er zijn weinig situaties die ze nog niet hebben meegemaakt of waar ze geen oplossing voor hebben.

Stroomverbruik warmtepomp

Een warmtepomp draait op elektriciteit. Wanneer u dit zelf opwekt, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, is de warmtepomp een voordelige optie. Maar ook wanneer u (nog) geen zonnepanelen heeft, betaalt u niet de hoofdprijs aan energie. Dat komt omdat de warmtepomp energie-efficiƫnt is en tot wel 4.8 keer meer energie oplevert dat dat hij kost.