Koelen en de warmtepomp

Wist u dat bij warme buitentemperaturen, zoals in de zomer, de warmtepomp kan worden ingezet om uw huis te koelen?

Hoe koelt de warmtepomp?

Waar de pomp bij verwarmen energie uit de buitenlucht haalt, wordt dit proces bij koelen omgedraaid. Dan onttrekt de warmtepomp juist warmte uit de woning en voert deze af naar buiten. Hiervoor gebruikt de warmtepomp dezelfde hoeveelheid energie als bij het verwarmen van uw woning. Let op: de koelfunctie is niet beschikbaar op elk model warmtepomp. Vraag onze adviseur naar de mogelijkheden.

Hoe koel kan de warmtepomp het in huis koelen?

Dat hangt van een aantal aspecten af. Ten eerste hoe uw woning is geïsoleerd. Bij een goed geïsoleerde woning kan de warmte in de zomer niet goed naar binnen. En dat scheelt voor de temperatuur in huis. Ten tweede hoe warm het in uw woning wordt. Heeft uw zonwering? Staat de woning op een beschutte plek? Of heeft deze juist ramen op het zuiden? Ook de soort warmtepomp en het afgiftesysteem heeft invloed op hoe koel u uw woning kunt maken. Met vloerverwarming is het makkelijker een woning te koelen dan met radiatoren. Wanneer uw woning goed geïsoleerd is en voorzien van verwarming, is het mogelijk de woning tot wel 5 of 8 graden af te laten koelen, zelfs als het buiten boven de 30°C is.

Koelen in uw woning?

Elke woning is anders. En dat heeft invloed op de mogelijkheden tot het koelen van uw woning met een warmtepomp. Heeft u interesse in deze functionaliteit? Vraag tijdens het adviesgesprek de installateur naar de mogelijkheden.

warmtepomp woning koelen