Het stroomverbruik van uw airco

Moderne airco’s zijn veel duurzamer dan hun voorgangers van een decennia geleden. Door technologische innovaties en de focus op duurzaamheid is er bij de fabrikant van A-merken een ware revolutie op de markt geweest. Zo zijn de modellen die Coldtec levert van marktleider Mitsubishi Electric voorzien van een A++ of zelfs A+++ label, wat een positief effect heeft op het stroomverbruik.

Energielabel en stroomverbruik

Het energielabel geeft inzicht in het stroomverbruik van uw airco. Hoe hoger het label, hoe minder het stroomverbruik. Omdat uw airco niet alleen de ruimte kan koelen in de zomer, maar ook verwarmen, heeft u het hele jaar door een prettig binnenklimaat. Een airco maakt immers gebruik van dezelfde (inverter) technologie als een warmtepomp. Net als bij een thermostaat die gekoppeld is aan uw cv-ketel, stelt u met uw airco met een afstandsbediening of timer de gewenste temperatuur in. Het decentraal verwarmen van uw ruimtes, kan zorgen voor een fikse besparing op uw gasrekening.

Een slaapkamer van gemiddelde grootte is te koelen met een airco die ongeveer 800 watt* gebruikt. Dat is minder dan een wasmachine (1000 watt), friteuse (850 watt) of stofzuiger (900 watt) en iets meer dan een bakoven (700 watt) of magnetron (750 watt).

Nooit op vol vermogen

* Eigenlijk is bovenstaande vergelijking niet helemaal eerlijk. Een airco draait immers zelden op het volle vermogen van, in dit geval 800 watt voor de geavanceerde inverter technologie. Want als de gewenst temperatuur in de ruimte is behaald, zakt het vermogen van het apparaat meteen naar een laag niveau. De airco hoeft immers alleen de temperatuur op niveau te houden, maar geen vermogen meer te leveren om een temperatuurverschil te overbruggen. Invertersystemen zijn uiterst stil en hebben gebruiken circa 30% minder energie dan aan-uitsystemen.

Koudemiddelen

Sinds 2015 is wetgeving van kracht die het gebruik van koudemiddelen, die onder de broeikasgassen vallen, terug te dringen. Dit omdat koudemiddel dat vrijkomt een negatieve impact op het milieu heeft. Moderne airco’s zijn gevuld met synthetische koudemiddelen. Deze tasten de ozonlaag niet aan, maar dragen net als CO2 wel bij aan klimaatverandering. Dat is ook de reden dat airco’s werken met een gesloten systeem.

Wanneer uw airco wordt geïnstalleerd, pompt een gecertificeerd monteur het middel in uw airco systeem. Omdat dit gesloten is, blijft zo goed als dezelfde hoeveelheid aanwezig in uw systeem. Toch daalt het vloeistofniveau door verdamping iets, waardoor het systeem van tijd tot tijd (minimaal) bijgevuld moet worden. Ook dit dient te gebeuren door een gecertificeerd installateur.

Duurzame productie

Voor de productie van airco’s heeft Mitsubishi Electric duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo gebruiken ze innovatieve technologieën en zoveel mogelijk gerecyclede materialen. Ook wordt er streng gekeken naar het gebruik van water en energie in het productieproces.

Tip voor duurzaam gebruik van airco:

  • Kies een model met een hoog energielabel
  • Kies voor een betrouwbaar merk: goedkoop is immers duurkoop. Een A-merk heeft een langere levensduur en is hierdoor een duurzamer alternatief
  • Kies voor vast airco in plaats van voor een mobiel model, die niet altijd efficiënt werken en een ware energieslurper zijn
  • Pleeg regelmatig onderhoud aan uw airco, hierdoor blijft de airco efficiënter en langer werken
  • Laat uw airco plaatsen door een gecertificeerd monteur
  • Laat het koudemiddel in uw airco bijvullen en afvoeren door een gecertificeerd professional, zodat het koudemiddel goed afgetapt kan worden en niet ontsnapt. Koudemiddel heeft klimaatimpact als het vrijkomt in de lucht.