Split en multi-split airco

De meest gangbare airco, zoals u hem waarschijnlijk ook kent, is de split airco. Die wordt zo genoemd omdat de airco bestaat uit twee delen; een binnen- en een buitendeel. Hiervoor is geen grote verbouwing nodig en de installatie hiervan is meestal binnen een dagdeel gedaan. U kunt ook kiezen voor een muliti-split airco.

Wat is een split of multi split airco?

Een split airco bestaat uit een buiten- en binnendeel, die met elkaar verbonden zijn door middel van leidingen. Omdat de delen van elkaar zijn gesplitst, noemen we dit soort airco’s: split airco. U kunt ook meerdere ruimtes in huis met behulp van slechts één buitendeel koelen, verwarmen, ventileren of ontvochtigen. Dit noemen we multi-split airco.

split airco

Waarom kiezen voor multi-split?

Een multi-split kan handig zijn vanwege ruimtegebrek buiten. Of er wordt vanuit esthetisch oogpunt voor gekozen. Hoewel de airco’s op dezelfde buitenunit zijn aangesloten, zijn de binnenruimtes afzonderlijk van elkaar te bedienen en in te stellen. Een multi-split airco bedient een maximum van 5 ruimtes. Zo blijft de hoeveelheid leidingwerk naar de buitenunit toe goed behapbaar.

Per ruimte wooncomfort instellen

In veel huizen zijn de ruimten op de eerste of tweede verdiepingen, meestal de slaap- en werkkamers, voorzien van een radiator. Deze radiator is dan verbonden met de thermostaat in de woonkamer, welke de temperatuur voor alle kamers bepaalt. Terwijl het juist prettig kan zijn om het woonklimaat per ruimte te kunnen instellen: een koele slaapkamer of vochtvrije werkruimte is een prettig woongenot wat u door middel van airco wel kunt regelen.

Één buitenunit voor alle ruimten boven

Dit is de reden dat steeds meer mensen kiezen voor airco (of lucht-lucht warmtepompen). Door de verschillende ruimten te voorzien van een airco kunt u elke kamer individueel koelen of juist verwarmen. Door te kiezen voor multi-split komt het er in de praktijk op neer dat u uw alle ruimten op uw bovenverdiepingen kunt voorzien van airco met slecht één of twee buitenunits.

Split en multi-split airco

Welke airco is geschikt?

Coldtec levert de bewezen kwaliteit van Mitsubishi Electric. Al onze modellen leveren voldoende opties voor een multi-split systeem.

Multi-split en de HR-serie

De HR-serie kent een DUO en TRIPLE wat staat voor geschiktheid voor 2 of 3 ruimtes. Het is met de HR-serie niet mogelijk combinaties te maken met andere modellen binnendelen.

Multi-split en de AP-serie

Daarnaast bieden we de AP-serie aan. Deze kent een vrije invullingsmogelijkheid om binnendelen van de AP, EF of LN-serie te combineren. U behoudt daarbij alle functies van de modellen. Het energieverbruik baseren we op het buitenmodel. Met deze modellen kunnen tot wel 5 ruimten verbonden worden aan de buitenunit.

Hoe het beste kiezen?

We begrijpen als het u wellicht wat duizelt na bovenstaande informatie. Want hoe weet u nu voor welk model u het beste kunt kiezen? Neem eens een kijkje op onze vergelijk pagina. Of plan een vrijblijvende afspraak maken met onze verkoopadviseurs. Wanneer u uw wensen aan hen voorlegt, geven zij het advies wat het beste is voor uw situatie. Een adviesgesprek plant u via onze online kalender. Op een tijdstip wat voor u het beste uitkomt.