Huis isoleren en de warmtepomp

Hoe beter uw woning is geïsoleerd, hoe lager uw energiekosten. Dat geldt voor zowel voor een woning met een hybride warmtepomp, waar de cv-ketel minder vaak tot nooit meer zal hoeven bijspringen, als voor een woning met de all-electric warmtepomp. Het loont dus om uw woning te voorzien van duurzame isolatie en hiermee uw energierekening nog verder omlaag te brengen.

Isolatiewaarde van uw woning

Wanneer u een nieuw huis laat bouwen of een nieuwbouw woning betrekt, is de isolatie vaak van een dusdanig niveau, dat u met alleen een all-electric warmtepomp zou kunnen volstaan. Voor woningen zonder  optimale isolatie is de hybride warmtepomp vaak een goede oplossing. Dat geeft u ook de kans te testen of u huis klaar is (electric-ready) voor de all-electric oplossing.

Isolatie van de woning

Het grootste gedeelte van warmteverlies in uw woning is door het dak, muren, ramen en vloer. Het isoleren hiervan kan invloed hebben op de keuze voor een hybride of all-electric warmtepomp. Volgens milieu centraal is 2 op de 3 woningen in Nederland voldoende geïsoleerd. Daar valt dus nog een slag te behalen. Zeker wanneer je je bedenkt dat wanneer u van geen isolatie naar goede isolatie gaat, dit in een gemiddelde hoekwoning per jaar zo’n € 2.400 kan schelen. Daarnaast is het ook duurzaam, omdat u minder energie verbruikt. Lees hier tips over het isoleren van uw woning en welke subsidies hiervoor beschikbaar zijn.

Warmteverlies van een gemiddelde woning

Energielabel en isolatiewaarde

De isolatiewaarde van uw woning ziet u terug in het energielabel van uw huis. Het label geeft aan hoe energiezuinig, en dus ook hoe goed geïsoleerd uw woning is in vergelijking tot soortgelijke woningen. De hoogste klasse hierin is A (zeer zuinig) en de laagste G (zeer onzuinig).

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. En hoewel er vaak meer kunt dan u denkt, adviseren we altijd een expert naar uw specifieke situatie te laten kijken. Zo zijn de adviseurs van Coldtec ruim ervaren in het meedenken en kijken naar oplossingen. Maar ook eerlijk wanneer een warmtepomp in uw woning weggegooid geld zou blijken te zijn. Want is uw huis slecht geïsoleerd of slecht te isoleren, kan het voorkomen dat een warmtepomp niet ideaal is. We denken ook dan graag met u mee.